Дефиницията за килограм се променя, въвежда се по-точен стандарт

В новия еталон за мерната единица се включва Константата на Планк

31.05.2019 | 23:05 Редактор: Ралица Братанова
Дефиницията за килограм се променя, въвежда се по-точен стандарт

Запечатан под три стъклени буркана в помещение със специална температура, се намира блестящ метален цилиндър. Наречен Големият К, този еталон от платина и иридий определя понятието за маса по света повече от век. Но всичко това се промени. 

На последната Генералната конференция по теглилки и мерки представители от над 60 страни гласуваха да променят дефиницията за килограм. Промяната е в сила от 20 май 2019 г. Въвежда се нов стандарт, много по-точен от всичко, което сме имали досега. 

Международният прототип, известен като Големият К, е 4-сантиметров цилиндър, състоящ се от 90% платина и 10% иридий. Но физическите обекти могат да губят атоми (чрез изпарение) или, напротив - абсорбират молекули от околния въздух. 

Масата на стандарта се е променила с няколко десетки микрограма. Това означава, че всички останали килограмни прототипи, които калибрират мащабите по света, не са идеално точни. А това е огромен проблем при точните научни изчисления.

От 20 май дефиницията за килограм стъпва на фундаментален фактор във физиката, известен като Константата на Планк. Тя описва поведението на фотоните и е безкрайно малко число, което започва с 33 нули след десетичната запетая. 

Измерването на захар в кухнята ще си остане същото, но новият стандарт ще окаже голямо влияние върху области като производство на автомобилни части, разработването на нови лекарства и направата на научни инструменти.

Новите дефиниции засягат килограм, ампер, келвин и мол, както и всички производни единици, като волт, ом и джаул.

Големият К и занапред ще се съхранява във Франция при същите условия, за да могат учените да изследват неговите отклонения от новата неизменна дефиниция за килограма. Вече учените по целия свят могат да мерят точно, а не само тези, което имат достъп до парижкия еталон или негово копие

Снимка: Pixabay

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК