Нови доказателства сочат, че Граф Дракула е пребивавал край Свищов

Артефактите са открити при разкопки в крепостта "Калето"

30.05.2019 | 20:45 Редактор: Ивайло Николов
Нови доказателства сочат, че Граф Дракула е пребивавал край Свищов

Уникални находки, доказващи пребиването на Граф Дракула край Свищов, откриха археологът проф. Николай Овчаров и екипът му. Артефактите са намерени по време на разкопки в крепостта "Калето" край града. 

Историческите извори, разказват, че през зимата на 1461 година Влад Цепеш, известен още като Граф Дракула, обсажда и превзема свищовската крепост след тежка битка с османските войски и пребивава в замъка ѝ до пролетта.

"Както пише самия той в едно свое писмо до унгарския крал са убити 410 турци, като част от тях са по неговия любим начин, набиването на кол. Писмото е от 1462 година, което показва, че по всяка вероятност тази зима на 1461-1462 година е изкарал именно тука, в свищовскта крепост, в нейния замък", разказва проф. Овчаров.

Десет дни след началото на археологическите разкопки в историческата крепост "Калето" край Свищов, проф. Николай Овчаров и екипът му откриват оръдия. Те развенчават окончателно легендите, свързани с пребиването на румънския Граф там. 

Разкриването на историята на свищовската крепост дава заявка тя да се превърне в един от най-посещаваните туристически обекти в района.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК