ЕП - най-големият и многонационален парламент в света

Броят на евродепутатите е 751, но след излизането на Великобритания от Общността ще намалее на 705

26.05.2019 | 15:03 Редактор: Зорница Костадинова
ЕП - най-големият и многонационален парламент в света

Европейският парламент е най-големият и многонационален парламент в света. Това е единственият пряко избираем орган в Европейския съюз. Заедно със Съвета на ЕС той осъществява законодателната власт на общността.

Подобно на всеки национален парламент, и ЕП има председател. В момента това е Антонио Таяни. Освен определянето на законите, които оказват влияние върху ежедневието на европейските граждани, парламентът също така има правомощия за надзор над останалите институции на ЕС. Чрез него се избира и председател на европейската комисия. Фактическото му седалище се намира в Страсбург, Франция. Там се провежда веднъж месечно една пленарна сесия. На тези заседания задължително присъстват всички депутати, тъй като се приемат ключови решения.

Повечето политическа работа обаче се извършва в сградата в Брюксел, където се намират парламентарните комисии и Съветът на Европейския съюз. А административната работа протича в Люксембург.

Европейският парламент включва представители на всички държави членки на ЕС. Броят на евродепутатите е 751, но след като Великобритания излезе от общността, той ще намалее на 705. На всеки 5 години гражданите на ЕС имат право да изберат депутати, които да представляват и защитават интересите им в Европейския парламент.

Страните членки обаче не са с еднакъв брой представители в парламента. Максималният възможен брой е 96 - с толкова разполага Германия, а минималният - 6. Членовете на Европейския парламент получават място в заседателната зала според своята политическа група. Те се обединяват по политически, а не по национален принцип.

Понастоящем в Европейския парламент има 8 политически групи. Минималният брой за образуване на политическа група е 25, като в нея трябва да има представители на 7 различни държави.  Всеки депутат може да членува само в една политическа група. Някои членове не присъстват в нито една от тях и заседават като независими.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК