Великобритания и Холандия дадоха официален старт на европейските избори

При Brexit британските места ще бъдат разпределени, а европарламентът ще се състои от 705, вместо 751 депутати

23.05.2019 | 19:16 Редактор: Василена Василева
Великобритания и Холандия дадоха официален старт на европейските избори

Официален старт на европейските избори. Първите държави, които отвориха избирателните си пунктове са Великобритания и Холандия. Какво можем да очакваме от тазгодишните избори за европарламент?

След дълъг период на несигурност и въпреки "развода" с Брюксел, Великобритания все пак ще излъчи своите представители в Европейския парламент. Лондон беше принуден да организира евроизбори, след като британският парламент отхвърли три пъти споразумението за Brexit. Поради тази причина страната поиска отлагане на напускането на Европейския съюз. 

При евентуален Brexit, британските места ще бъдат разпределени, а европарламентът ще се състои от 705, вместо 751 депутати. 

От днес близо 48 млн. британци имат възможността да дадат своя вот и да изберат 73 депутати, които да представляват страната, макар и само временно. 

А лидерът на партия "Brexit" Найджъл Фараж, чиято формация води при предварителни запитвания, заяви, че се надява да е депутатът с най-кратък мандат в историята на европарламента. 

Гласуването за европейските избори започна и в Холандия. Около 13 млн. души ще изберат 26 евродепутати, като след евентуален Brexit те ще станат 29.

Според първоначалните прогнози, популистката партия "Форум за демокрацията" на Тиери Боде, се очаква да набере скорост и за първи път да излъчи свои представители в европейския парламент с поне пет от общо 26 места. 

На изборите за Сенат в страната през март именно евроскептичната партия надделя над формацията на премиера Марк Рюте, която се класира на второ място. 

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс също участва в изборите, като според предварителни запитвания неговата партия ще получи пет места. 

Въпреки това експертите смятат, че точно Холандия ще постави началото на подема на популистите в Европа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК