След близо година български пациент ще се подложи на трансплантация на бял дроб

Министерството на здравеопазването гарантирало на Илияна Христова от Варна, че ще отпусне необходимите 120 хиляди евро

12.05.2019 | 14:37 Редактор: Бойко Димитров
След близо година български пациент ще се подложи на трансплантация на бял дроб

След близо година на български пациент може отново да бъде направена белодробна трансплантация. Това е 28-годишната Илияна Христова от Варна. Изследванията показват, че може да бъде включена в списъка на Евротрансплант. За такава операция чакат общо 17 българи, но трансплантации на бял дроб у нас не се извършват.

Илияна Христова е на 28 години. На 6-месечна възраст й е поставена диагноза муковисцидоза. Казват й, че средната продължителност на живот в България с това заболяване е 12-14 години, а болестта протича индивидуално. Илияна живее нормално, завършва здравен мениджмънт и работи, но след 20-ата година състоянието й се влошава. От 3 години е с кислороден апарат. Тогава се решава, че шансът й за живот е трансплантация на бял дроб. В България такива операции не се извършват. Преди дни обаче Илияна се връща от Виена, където е включена в листата на чакащите в клиника в австрийската столица. 

Семейството има уверението на българското министерство на здравеопазавеното, че ще им бъдат осигурени необходимите 120 000 евро. Ведомството е потвърдило, че изпраща офертата към здравната каса. Междувременно Илияна трябва да бъде в добро здраве и всичките й органи да функционират нормално. А самата тя е по-обнадеждена след посещението във Виена и дори сънува възстановяването си.

В България болните от муковисцидоза са 240. На един пациент с такова заболяване са необходими около 3000 лв. месечно за лечение. Основната надежда на Илияна остава трансплантацията. А до тогава си пожелава силен дух и вяра във втория шанс за живот. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК