СГХГ представя Пражката пролет през обектива на прочутия Йозеф Куделка

Tя е първото място в света, което излага цялата експозиция

07.05.2019 | 17:52 Редактор: Ралица Братанова
СГХГ представя Пражката пролет през обектива на прочутия Йозеф Куделка

Софийската градска художествена галерия има честта да е първото място в света, което излага цялата експозиция на знаменития фотограф Йозеф Куделка. Той е в България по покана на Френския институт. 

Светът щеше да възприема по различен начин събитията от Прага 1968 година без снимките на Йозеф Куделка, направени под псевдонима "Пражкия фотограф". 

Той запечатва на лента нахлуването на танковете, празните булеварди на Прага и еуфорията във всички, които искат свобода. 

"Важното в тези снимки, е че те не показват кой е руснак и кой е чех. Важното е че единият държи Калашников, другият не", споделя фотографът.

По образование инженер, по призвание фотограф, заради свободата която му дават обектива и лентата. Именно тя му отрежда място до най-добрите с тази снимка на празния площад "Вацлавске намести", в очакване на съветските танкове. 

Куделка прекарва в изгнание 16 години без родина, без дом. Обикаля различни цигански фестивали и запечатва техния бит, живот и обичаи. 

"Мисля, че добрата снимка е тази, която може да каже различни неща на различните хора в зависимост от начина, по който я гледат", отбеляза Куделка. 

Фотографиите на Йозеф Куделка за изложени в Софийската градска галерия до 9 юни. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК