fallback

Какво разказва легендата за манастирa "Свети Георги" в Поморие?

Това е и единствената мъжка света обител в Югоизточна България

06.05.2019 | 16:50 Автор: Зорница Костадинова

Манастирът "Свети Георги" в Поморие е забележителен паметник на архитектурата от епохата на Възраждането. Това е и единствената мъжка света обител в Югоизточна България.

Легендата разказва, че манастирът е съграден през 1856 г. от турчин на мястото на съществувал по-рано храм, който е бил сринат със земята след османското нашествие. Първата икона поставена в църквата към манастира е на Свети Георги, която се пази и до днес.

"Тя е свързана с легендата за откриването на един каменен барелеф на мястото на днешното аязмо, където един турчин - Селим Бей, е бил болен и идва на това място, копаят и откриват каменния барелеф - иконата на Св. Георги и едно аязмо, от което беят пие вода и се излекува", разказа игуменът на Поморийския манастир "Св .Георги Победоносец" епископ Йеротей. 

След чудотворното изцеление богатият турски чифликчия приема християнството и става първия монах в манастира. Йеродякон Сергей също става монах, след като преборва с молитва тежка болест. 

"Получил съм голяма помощ от Бог. Имах заболяване, което беше отстранено след молитва и поради тази причина целият мой живот се обърна от материалното към духовното, което е непреходното", сподели той. 

Всяка година на Гергьовден хиляди богомолци се стичат в манастира, за да се поклонят пред чудотворната икона на Св. Георги. 

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback