След посещението у нас папа Франциск се отправя към Македония

Скопие активно се подготвя за визитата на главата на Римокатолическата църква

04.05.2019 | 19:20 Редактор: Василена Василева
След посещението у нас папа Франциск се отправя към Македония

След посещението в България папа Франциск ще се отправи към съседна Северна Македония. Въпреки, че католиците в западната ни съседка са малцинство, жителите на страната с нетърпение очакват визитата на главата на Римокатолическата църква.

Билбордове и автобуси с лика на папа Франциск – Скопие активно се подготвя за посещението на папа Франциск. Вълнението сред населението е голямо, въпреки че втората най-разпространена религия е ислямът. 

В Северна Македония има едва 15 000 католици, но всички очакват главата на Римокатолическата църква.

Дни преди визитата, той отправи послание към македонците. 

Целта на посещението на папа Франциск е да се подобрят отношенията с православните църкви като част от усилието на католическата църква за евентуално обединение на източната и западната деноминация на християнството, разделени от схизмата през 1054 г. 

Тази задача обаче е деликатна, тъй като църквите в България и Северна Македония са в хватката на собствени вътрешни конфликти, които се отразяват и върху отношенията с католиците. 

Папата няма да има отделна среща с архиепископ Стефан – главата на Македонската православна църква. 

Франциск ще посети в Скопие паметника на Майка Тереза и ще се срещне с бедни хора, които са подпомагани от монашеския орден, основан от светицата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК