Гвардейци, спецчасти и папамобил - супер охраната на папата

Папа Франциск обича близостта и директния контакт с поклонниците

03.05.2019 | 10:45 Редактор: Тодор Петров
Гвардейци, спецчасти и папамобил - супер охраната на папата

Папата е духовният водач на една от най-големите религиозни групи на света. Освен редица привилегии, това носи и тежко бреме. А често Светият отец е сред хората и в отворения папамобил. Това налага и специални мерки.

Създадена преди 502 години, папската швейцарска гвардия е най-малката войска в света. Нейната единствена цел е да защитава папата. В редиците на гвардията на Светия отец има малко над 100 души. 

Външният вид и колоритните им церемониални доспехи често заблуждават, че функцията им е само представителна. Гвардейците принадлежат към специално обучена въоръжена военна част. Техният подбор е изключително прецизен.

Гвардеецът трябва да бъде католик и да е завършил военно обучение в швейцарската армия. Ако кандидатът за позицията докаже, че е достоен, той полага клетва пред самия папа. След това преминава през допълнителни обучения.

Гвардейците обаче не са достатъчни, за да бъде гарантирана сигурността на папата - особено щом стане въпрос за появата му сред вярващи и визита зад граница. Охраната на папа Франциск става още по-трудна, тъй като той обича близостта и директния контакт с поклонниците. 

В такива случаи охраната се поема от корпуса на жандармерията на Ватикана - спецчастите на Светия престол. 

Вижте още интересни факти във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК