fallback

Спецпрокуратурата влезе в офисите на "Кинтекс" (Обновена)

Разследват се незаконни сделки за оръжие

28.03.2019 | 16:11 Автор: Василена Василева

Спецпрокуратурата и ДАНС влязоха в "Кинтекс". В софийската централа на оръжейното дружество бяха извършени обиски и иззети документи. Разследват се сделки за износ на оръжие за милиони, съобщиха от прокуратурата. 

Разследваната схема е действала така - доставките са били извръшвани от бъгарски оръжейни производители, а сключените договори са били между "Кинтекс" и съответната държава. 

Според разследващите някои от тези български производители на оръжие са предлагали некачествена продукция, за което неустойките се плащали от "Кинтекс". Те пък от своя страна не предприемали нищо, за да възстановят тази щета като си потърсят парите от съответния доставчик.

"Кинтекс" ЕАД е държавна компания за външна търговия с оръжие, боеприпаси и специална продукция. Неин принципал е Министерството на икономиката. Извършва износ и внос на оръжие, боеприпаси, бойна и специална техника. Разследващите проверяват договори, сключени между "Кинтекс" и фирмата "Емко". Неин собственик пък е бизнесменът Емилиян Гебрев, бивш дългогодишен служител на "Кинтекс".

Името на компанията "Кинтекс" произхожда от Кантора за инженерно-технически експорт, която съществува като част от Министерството на външната търговия до 1965 г., преди да се обособи като самостоятелна фирма през 1966 г. 

Името на фирмата се свързва със слухове за контрабандата на оръжие. През юни 1967 г. със строго секретно решение на Министерския съвет в дейността му е добавен и т.нар. "скрит транзит" – износ и реекспорт на стоки, поставени под специален международен контрол: оръжие и боеприпаси, злато, валута, битова електроника, цигари.

За тази цел "Кинтекс" изгражда мрежа от анонимни офшорни фирми, повечето от които регистрирани в Лихтенщайн. Контрабандната дейност на "Кинтекс" е рязко ограничена през 1985 година, поради опасения на държавното ръководство, че тя може да бъде разкрита в контекста на изострените отношения с Турция при Възродителния процес.

През 1992 г. "Кинтекс" е преобразувано в еднолично акционерно дружество, собственост на държавата. А през 2016 г. започва да губи позиции на пазара пред лицето на конкуренцията. 

През 2017 г. прокуратурата проверява сделките на "Кинтекс" 10 години назад и отнема лиценза на завода за специална продукция "Емко" заради нередности при съхранение на боеприпаси. Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че "Кинтекс" е купувала определени боеприпаси от "Емко" на цени между 5 и 10 процента по-скъпо, отколкото ако ги беше купувала от конкурентите ВМЗ "Сопот" или "Дунарит". 

В следствие на това "Кинтекс" прекрати 3 договора с "Емко" и ги прехвърли на "ВМЗ - Сопот".

Междувременно служители на "Емко" протестираха заради отнетия лиценз. Договорите на фирмата бяха възстановени след разговори между премиера Бойко Борисов и собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев. 

През януари 2018 г. стана ясно, че "Кинтекс" подготвя нови договори за продукцията на военните заводи. 

През февруари т.г. главният прокурор разкри, че руски агент, свързан със случая "Скрипал", е бил в България три пъти, но няма данни тук да е имало нападение с "Новичок". Оръжейният бос Емилиян Гебрев бил  отровен през 2015 г. с препарат срещу вредители по растенията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback