fallback

САЩ планират да изпратят астронавти на Луната до 5 години

Намерението беше обявено от вицепрезидента Майк Пенс

27.03.2019 | 22:56 Автор: Василена Василева

САЩ с планове американските астронавти да се завърнат на Луната до пет години. Намеренията на правителството на Доналд Тръмп са това да се случи през 2024 година. Очаква се жена да е първата, която отново ще стъпи на лунна повърхност.

Амбициозната цел да се върнат американските астронавти на Луната идва в момент, когато НАСА се опитва с помощта на частни партньори да възобнови космическите мисии с хора за първи път след приключването на програмата през 2011 година. 

Намерението беше обявено от вицепрезидента Майк Пенс. 

Според анализатори стремежът да се стигне до Луната е отражение на желанието на президента Тръмп да подкрепи смела нова национална цел, като същевременно се стреми да противодейства на потенциалните възможности на Русия и Китай за космическо оръжие. 

В речта си Пенс разкритикува бюрократичната инерция, довела до забавянето в разработването на новата ракета за лунната мисия и призова за "нов начин на мислене" в космическата агенция. 

Той дори заплаши, че ще използва частни системи за изстрелване, ако НАСА не е готова навреме. Между 1969 и 1972 г. НАСА е изпратила общо 12 астронавти на Луната.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback