Варна: Художничка възроди 1400-годишно изкуство

Жената създава картини след прецизно изрязване със скалпел

21.03.2019 | 22:30 Редактор: Ивайло Николов
Варна: Художничка възроди 1400-годишно изкуство

Художничка от Варна възроди 1400 – годишно изкуство. Младата жена създава картини след прецизно изрязване със скалпел.

Това я прави един от малкото артисти в България, които практикуват древно японско изкуство. Всичките ѝ произведения имат по един единствен екземпляр и за броени дни се превърнаха в хит в Интернет.

28-годишна варненка открива, че взаимодействието между търпение, воля, острие и подходяща хартия, създава изкуство. Алина Георгиева е дизайнер по образование и творец по душа.

Избрала древното японско изкуство Кири-е и вече над година създава картини от ръчно рязана хартия. 

Алина изготвя шаблон за картината и преценява кои части да изреже и кои да остави. Някои линии са тънки, други – по-дебели. С тях се придава светлосянката.

Изрязването на хартия отнема много време, а за да се получи красивото изображение зависи от майсторското и прецизно изрязване. Създава предимно женски образи, а любимият ѝ цвят е черният.

Традицията на Кири-е съществува от 1400 години. Първоначално се използва за украса на храмове, но по-късно намира много по-широко приложение в създаването на шаблони за изработка на кимона.

Днес Алина въплъщаване само традиционните японски мотиви, но и съвременни образи. Мечтае да направи и изложба в градска среда. С

Засега Алина има малко над 40 произведения. Те могат да бъдат разгледани на интернет страницата ѝ.

Гледайте видеото. 

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК