Ученици реставрират коли и мотори от миналото

В гимназия "Хенри Форд" вече 20 години съществува ретро клуб

23.03.2019 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Ученици реставрират коли и мотори от миналото

Професионалната гимназия по транспорт "Хенри Форд" в София винаги е събирала на едно място любителите на автомобилостроенето, решили да посветят живота си на тази професия.

Малко хора знаят, че в училището от 20 години съществува ретро клуб, в който учениците могат да участват абсолютно доброволно. Ръководител на проекта е инженер Карло Янев, който вече 30 години дава насоки на младите таланти.

Някои от  автомобилите са подарени на децата от ентусиасти, но по-голямата част са закупени от самия Карло, за когото радостта и ентусиазмът в очите на младежите той нарича своята най-голяма награда.

"Това са моите деца, аз инвестирам в тях, в труда им, той заслужава тези жертви", казва Карло, който често строява младежите, за да пеят българския химн в голямото хале, където се помещава клубът.

Голяма част от децата на "Хенри Форд" продължават да се занимават с автомобилизъм и след завършване на училището. Такива са и мечтите на Иван и Владислав, основни участници в  ретро клуба, които намираме заобиколени от добре познати ни от близкото минало автомобили и мотори.

"Много по-интересно ми е да стоя тук, целия мръсен и да реставрирам мотори и коли, отколкото да стоя до 4,00 часа в някоя дискотека", казва Иван Геров.

За Владислав, от друга страна, по-голяма страст са ендуро и кросовите мотоциклети. Той успява да открие чара на по-старите машини, включително и на моторите "Балкан", на какъвто Владислав качи и репортера на предаването "Директно" Божила Симова.

Оператор: Иван Ставрев

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК