След почти 30 години на власт: Президентът на Казахстан подаде оставка

Нурсултан Назарбаев е най-дълго управлявалият лидер в страните от бившия соцлагер

19.03.2019 | 21:43 Редактор: Василена Василева
След почти 30 години на власт: Президентът на Казахстан подаде оставка

Изненадващо, след почти 30 години на власт, единственият досега президент на Казахстан подаде оставка. Нурсултан Назарбаев е най-дълго управлявалият лидер в страните от бившия соцлагер и шестият най-дълго управлявал в света. От утре поста му ще поеме настоящият председател на парламента.

Президент почти без съперници и почти без критици. През 1989 г. Нурсултан Назарбаев става първи секретар на Централния комитет на комунистическата партия на Казахстан. 

От 1991 година е избран за държавен глава и преизбиран още 4 пъти през годините. 

През последните месеци се появиха спекулации за предстоящата му оставка. Обявена неочаквано днес от телевизионния ефир. 

По време на управлението си 78-годишният Назарбаев се фокусира върху икономическите реформи и отказва да демократизира политическата система. 

Мащабните инвестиции в богатите петролни залежи водят до бърз растеж и повишаване на стандарта на живот. 

Казахстан се превръща и в ключов регионален партньор на Русия. Заедно с Москва Астана създава Евразийския икономически съюз. 

И си спечелва видимост на международната сцена като домакин на т.нар. Мирен процес от Астана – разговори между Русия, Турция и Иран за разрешаване на сирийския конфликт. 

И след президентската оставка Назарбаев ще остане лидер на управляващата партия и шеф на Съвета за национална сигурност на Казахстан.

Харесайте ни във Facebook ТУК.