Разгадават мистерията на маите чрез стотици нови артефакти

Ценните находки са открити в пещера от мексикански археолози

05.03.2019 | 14:07 Редактор: Тодор Петров
Разгадават мистерията на маите чрез стотици нови артефакти

Мексикански археолози откриха стотици артефакти близо до руините на древен град на маите. Находките са определени като изключително ценни за разгадаването на обвитата в мистерия древна цивилизация.

"Съкровище на науката" - така археолози определиха невероятните находки, открити в пещера недалеч от Чичeн Ицa в Мексико. Пещерата се намира близо до храма Кукулкан - голямата, стъпаловидна пирамида, с която най-често се асоциира Чичен Ица днес. 

По-голямата част от находките са в добро състояние. Те съдържат важна информация за възхода и падението на града. Каменният град се намира в северната част на полуостров Юкатан. Той представлявал културен и религиозен център. Смята се, че е бил създаден от маите, но когато испанските конквистадори пристигат той вече е бил в руини. 

Според учените пещерата и местността крият още много впечатляващи тайни. А това не било изненада за никого, тъй като цивилизацията на маите е известна със своето изкуство, архитектура, математика, календар и астрономична система, както и с единствената напълно развита писмена система в предколумбова Америка.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК