Разбиха банда, извършвала киберпрестъпления за милиони евро!

Лидерът на организацията е познат като "Вълка от София" и е задържан именно у нас

27.02.2019 | 19:05 Редактор: Иван Берберов
Разбиха банда, извършвала киберпрестъпления за милиони евро!

Международно разследване разби банда, извършвала киберпрестъпления за милиони евро. За лидер се сочи израелският гражданин Гал Барак, по-известен като "Вълка от София". В основата на измамата стои търговия с криптовалута.

Международната банда е измамила хиляди граждани на Европа, като печалбата й достига 100 млн. евро. Информацията е на австрийската полиция, която съобщи, че е разбила поредната група за киберпрестъпления. 

Гал Барак е задържан у нас и вече чака екстрадиция за Виена.

Според австрийските служби, жертвите на измамите са набирани чрез социалните мрежи или специално създадени за целта call-центрове. Набелязаните получавали обаждане или съобщение колко изгодно е да инвестират в криптовалута. 

Имало и застраховка, която да покрие евентуалните щети. Когато инвеститорите се опитвали да проследят или изтеглят печалбата си, научавали че заради промяна в стойността на криптовалутата всичко е загубено. 

В София е имало два офиса на измамниците. Но е малко вероятно служителите в тях да знаят, че участват в престъпна схема, смята експертът по сигурност Тихомир Безлов.

България е част от Европейския съюз и това улеснявало финансовите операции. Арести на членове на групата са извършвани и в Чехия. 

Харесайте ни във Facebook ТУК