fallback

Венецуела затвори частично и границата си с Колумбия

Николас Мадуро отказва да допусне в страната хуманитарната помощ, изпратена от САЩ и редица други страни

23.02.2019 | 14:57 Автор: Василена Василева

Венецуела затвори частично границата си с Колумбия. Това се случи на фона на нарастващото напрежение в страната и опитите на самопровъзгласилия се за временен президент Хуан Гуайдо да вкара хуманитарна помощ в страната. Вчера двама души бяха убити, а 15 ранени при сблъсъци между венецуелската армия и протестиращи близо до границата с Бразилия.

Малко след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо се противопостави на забраната за пътуване и пресече границата с Колумбия, президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди частичното ѝ затваряне. Целта - да попречи на Гуайдо да вкара хуманитарната помощ в страната. 

Помощите, изпратени от САЩ и редица други страни, са предназначени да облекчат широко разпространения недостиг на храна и лекарства в социалистическата страна. Голяма част от тях се държат в складове в колумбийския пограничен град Кукута. 

Именно там вчера стотици хиляди хора се събраха на благотворителния концерт, организиран от британския милиардер Ричард Брансън. 

Събитието се състоя на моста "Тиендитас", свързващ Венецуела и Колумбия. 

Очаква се днес през моста да започнат опитите за доставка на помощите.

По-рано Венецуела затвори границата си и с Бразилия. Вечра там възникнаха сбълъсци между венецуелската армия и протестиращи. 

Николас Мадуро отказва да допусне в страната хуманитарната помощ, изпратена от Съединените щати и редица други страни, тъй като според него във Венецуела няма недостиг на жизненоважни продукти, а пратките били заплаха срещу суверенитета и сигурността на страната.

Харесайте ни във Facebook ТУК.

fallback
Още от Репортажи
fallback