Венецуела затвори границата си с Бразилия - дузина опозиционери пострадаха

Мадуро заяви, че страната му не е в криза, а хуманитарните помощи са шоу, организирано от САЩ

22.02.2019 | 22:30 Редактор: Иван Берберов
Венецуела затвори границата си с Бразилия - дузина опозиционери пострадаха

Една жена загина, а най-малко 12 души са ранени, след като венецуелски военни откриха стрелба на границата с Бразилия. Пострадалите са поддръжници на опозицията в Каракас, която подкрепя самопровъзгласилия се за президент Хуан Гуайдо. 

Те направили опит да преминат загражденията. По-рано днес президентът Николас Мадуро заяви, че границата между Венецуела и Бразилия ще бъде затворена до второ нареждане.

Причината за затварянето на границата са опитите за доставка на международна национална помощ, които държавният глава определя като нежелани. Мадуро допълни, че Венецуела не е в криза, а хуманитарните доставки са просто шоу, организирано от Съединените щати. И подчерта, че следваща в списъка му е границата с Колумбия. 

Бразилските власти обаче обявиха, че смятат да доставят хуманитарна помощ, въпреки затварянето на граници. На този фон, временно изпълняващият длъжността президент Хуан Гуайдо поведе специален конвой от столицата Каракас към колумбийската граница. 

Заедно с него отпътуваха и около 80 депутати. Конвоят обаче е бил разкъсан от пътна блокада. Стигна се до сблъсъци между политиците и силите за сигурност. Част от депутатите, заедно с Гуйдо, чието местоположение е в тайна, са успели да преминат.

На границата с Колумбия се стигна до тежки задръствания, след като военните блокираха автомобилите, за да извършат проверки за укрити хуманитарни пакети. Хиляди венецуелци преминаха границата с Колумбия, преди да бъде затворена и тя. 

На границата с Колумбия ще бъде проведен благотворителен концерт в помощ на Венецуела, организиран от британския магнат Ричард Брансън. Очаква се само на 300 метра, от венецуелската страна на границата, да бъде проведено друго събитие в подкрепа на правителството на Мадуро.

Москва обвини Вашингтон, че планира да въоръжи венецуелската опозиция. Според руското външно министерство оръжията ще бъдат закупени от някоя източноевропейска страна.

Харесайте ни във Facebook ТУК