Случаите на агресия спрямо медиците от началото на годината са 227

Българският лекарски съюз рестартира кампанията си "Добрата дума лекува"

19.02.2019 | 18:02 Редактор: Иван Берберов
Случаите на агресия спрямо медиците от началото на годината са 227

Стотици нападения над медици са регистрирани от началото на годината. Данните са на Министерството на здравеопазването. Агресията спрямо лекарите у нас е била както физическа, така и вербална. 

Срещу насилието в болниците и спешните центрове се обявиха от Българския лекарски съюз. Съсловната организация рестартира днес своята кампания под надслов "Добрата дума лекува".

Насилието над лекари се е превърнало в ежедневие както в спешните центрове , така и в лечебните заведения. При един от последните случаи пострадаха медици в Нова Загора.

По данни на Министерство на здравеопазването от началото на година над 227 са случаите на вербалната и физическа агресия в лечебните заведения. Над 120 са тези в спешните центрове. 

Лице на кампанията "Добрата дума лекува" е българският актьор Владимир Карамазов. От Министерството на здравеопазването припомнят, че ведомството има подписано споразумение с прокуратурата, с което се гарантира привличане под незабавна отговорност за всеки, посегнал на медицинско лице.

Въпреки промените в наказателния кодекс, които трябваше да предпазят лекарите от агресията, за последните две години има само две ефективни присъди за посегателство над медицински лица.

Харесайте ни във Facebook ТУК