33-годишна българка стана горд носител на френския приз "Най-добър млад икономист"

Стефани Станчева в момента е професор по икономика в университета "Харвард"

23.05.2019 | 22:27 Редактор: Зорница Костадинова
33-годишна българка стана горд носител на френския приз

Борбен дух, упоритост и целеустременост – това са само част от качествата, които са в основата на големия успех на българката Стефани Станчева. И именно те ѝ отреждат място сред най-добрите икономисти. Едва 33-годишна, сънародничката ни е горд носител на френския приз "Най-добър млад икономист". 

"Родена съм в България, Кричим до Пловдив и от много малка не живея в Бълагрия. Живяла съм малко време в Германия и после израснах във Франция. За университета заминах за Англия, после САЩ", сподели тя. 

Въпреки крехката си възраст Стефани има солидна биография. Завършила е едни от най-престижните университети в света. В момента е професор по икономика в университета "Харвард". А чувството от спечелената награда определя като голямо признание: 

Разбира се, че е признание и една много добра възможност да разпространя науката. Много съм щастлива. 

Страстта към икономиката се заражда от ранна възраст. До голяма степен повлияна и от икономическата ситуация в България – периодът на хиперинфлация през 90-те години. 

"Това беше много маркиращ момент. Като дете се чудех какво става с цените, които толкова бързо се качваха. Тези неща бяха много възлови, за да се интересувам от икономиката. Това, че съм живяла в толкова различни системи, много ме накара да се заинтересувам откъде идват всички тези влияния, икономическите последици, защо хората живеят толкова различно. Тази страст си остана и продължава и до днес 100% от времето", разказа пред Bulgaria ON AIR Станчева. 

Работата ѝ е фокусирана върху дългосрочните последици от данъчната политика. Въпреки големите си успехи, Стефани не се чувства успяла. Независимо, че живее от години зад граница, тя пази в сърцето си спомена за родината. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК