Спецпрокуратурата с акция срещу кмета на Божурище (Обновена)

Разследването е за длъжностно престъпление

28.05.2019 | 10:53 Редактор: Василена Василева
Спецпрокуратурата с акция срещу кмета на Божурище (Обновена)

Специализираната прокуратура, със съдействието на служители от КПКОНПИ и СДВР, с акция по разследване на длъжностно престъпление на кмета на община Божурище.

Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорна позиция, кметът на Божуруще е нарушил служебните си задължания с цел набавяне на имотна облага. По този начин създал условия за нанасяне на вреда на общината в особено големи размери.

В момента се претърсват сградата на общината, както и няколко други адреса, извършват се и лични обиски. 

Провеждат се разпити на свидетели.

"Това е един пореден оплетен кръг от зависимости. Краде се много и се краде нагло. Затова сме в това положение", коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той каза още, че разследващите работят по случай, за който са събрани доказателства. А сигналът бил подаден от председателя на Общинския съвет. 

"Става въпрос за четири поземлени имота, които са частна общинска собственост, а в миналото са били държавни. Има манипулирани търгове, на които 80 дка земя са продадени за 150-160 хил. лева. Реалната им цена към момента е 40-50 евро на кв.м. Купувачите са четирима. Сред тях са три търговски дружества, на едно от които преди време пълномощник е бил бащата на кмета. Четвъртият купувач е висш магистрат, следовател от Националната следствена служба. По първоначални сметки общината е ощетена с около 8 млн. лева", обясни Гешев.

Той каза още, че към момента все още няма привлечени към наказателна отговорност хора, но вероятно в близките часове за срок от 24 часа, ще бъдат задържани кметът, заместник-кметът и още едно длъжностно лице.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.