В "Малката България" в Истанбул си избраха кмет от опозиционната на Ердоган партия

Необикновената история на мъжа, който не се изплаши от изпитанията

23.06.2019 | 18:42 Редактор: Юлия Христова
В

Истанбулският квартал "Авджълар" e заселен предимно с българи. На изборите на 31 март жителите му също избраха кмет от опозиционната на Ердоган партия. 

Kварталът е наричан “Малката България” заради българските  изселници, съставляващи около една трета от 500 000 население. На местните избори на 31 март жителите на квартала, със значително мнозинство от 52% избраха за кмет Туран Ханчерли от основната опозиционна Народнорепубликанска партия. Кметът е с ампутирани ръце и е първият с увреждания в 82 милионна Турция. 

Сред първите,които посетиха новоизбрания кмет са група от Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци в "Авджълар" начело с председателя и Ефраим Камбероглу – шампион на България по свободна борба в миналото. 

Трагичен инцидент в младежка възраст бележи съдбата на 44-годишния  кмет. Докато пътува за изпит в Юридическия факултет като студент, претърпява катастрофа, в която губи двете си ръце, но никога не се предава.

"Бях на 18 години, ръцете ми вече ги нямаше, но съзнавах, че  може да  останеш без ръце, но нали умът ти стои на мястото си, а той е по-силен от мускулите, които вече ги нямаш. Тази мисъл се превърна в моя  пътеводна звезда", казва той. 

Според статистиките в Турция има над 8 млн. души с увреждания, а Туран е убеден, че проблемите им трябва да  бъдат приоритет.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК