fallback

Бюджет 2019: По-висока минимална заплата, но и по-големи удръжки

Опозицията предлага правителството да може да харчи само процент от излишъка

25.10.2018 | 19:11 Автор: Ивайло Николов

Днес финансовия министър Владислав Горанов представи проекта за Бюджета за 2019 година пред социалните партньори, чиито параметри бяха обявени още в началото на седмицата. 

Накратко: по-високи доходи, но и по-големи удръжки за работещите. От първи януари минималната работна заплата се увеличава от 510 лева, на 560.

Според документа се предвижда увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%, което ще се изчислява на база на оценките и постиженията на всеки един служител.

Предвижда се и увеличение на учителските заплати с 20 на сто. Максималният осигурителен доход обаче също се вдига – от 2600 на 3000 хиляди лева от първи януари. Шест месеца по-късно ще нарасне и максималният размер на пенсията и таванът ще стане 1200 лева.

От тогава се очаква да се увеличат и всички пенсии, средно с 5,7%. Предвижда се минималните пенсии да станат приблизително 220 лева, като понастоящем минималната пенсия е 207 лева. 

Докато чакат пенсиите им да се увеличат, възрастните хора се надяват на допълнителни средства поне за предстоящите празници. 

Междувременно днес в парламента опозицията представи идеите си за традиционния алтернативен бюджет. Червените този път са планирали правителството да има право да харчи само един процент от бюджетния излишък. А всичко останало да се разпределя от парламента, чрез актуализация на бюджета.

Утре предстои голямото обсъждане на бюджета за догодина. За сега синдикатите са доволни от него, но бизнесът категорично застана срещу идеята минималния осигурителен праг да бъде 3000 лв.

 

fallback
Още от Репортажи
fallback