Европредседателството свърши, а Лиляна Павлова - още министър... На какво?

В третия кабинет на Бойко Борисов бе създадено специално ресорно министерство, което още функционира

12.10.2018 | 21:19 Редактор: Велислав Филипов
Европредседателството свърши, а Лиляна Павлова - още министър... На какво?

Какво работи министърът на европейското председателство Лиляна Павлова, след като вече не сме начело на съвета на Европейския Съюз? На този въпрос трябваше да отговори премиерът Бойко Борисов в петъчния парламентарен контрол.

За да се подготвим за първото си председателство на Съвета на Европейския съюз, в служебното правителство имаше вицепремиер по европейското председателство, а после в третия кабинет на Бойко Борисов министър със същия ресор стана Лиляна Павлова.

Председателството обаче приключи през юни, а ресорното министерство все още съществува. Факт, който предизвика въпроси у опозицията. 

От отговора на премиера Бойко Борисов стана ясно, че Павлова още се грижи за изпълнението на общите ни приоритети в триото с Естония и Австрия. Работи обаче и на изток - по създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. 

"Червените" обаче не разбраха защо министърът на европейското председателство се занимава с Китай. 

В залата Борисов отказа да отговори. В кулоари обаче обясни – има поети ангажименти към протестиращите майки на деца с увреждания. 

След като спре да е министър – по думите на Борисов, в края на годината, самата Павлова най-вероятно ще оглави Центъра за партньорство с Китай.