Ромите си спомниха за Холокоста

Събраха се в София, за да почетат жертвите

02.08.2018 | 19:23 Редактор:
Ромите си спомниха за Холокоста
Ромите си спомниха за Холокоста

2 август e международен ден за Възпоменание на ромския геноцид. Стотици хиляди роми, както и милиони евреи, са намерили смъртта си в лагерите през Втората световна война.

70 години по-късно Европейският парламент приема резолюция, с която официално признава ромския геноцид. В София, за първи път, десетки роми се събраха, за да почетат жертвите. 

На 2 август през 1944 година над 3000 мъже, жени и деца от ромски произход са убити в газовите камери на Аушвиц.

Седем десетилетия след Войната ромите твърдят, че всекидневно да се сблъскват с омраза, насилие, дискриминация и расизъм. 

Междувременно в Европа се организират протести срещу ескалиращата през последните месеци  агресия към роми в Украйна, Словакия и Италия от страна на крайнодесни националистически групировки. И докато в цяла Европа ромите масово са вкарвани в концентрационни лагери, в България те са спасени, заедно с евреите.

Според преброяванията след войната ромското население в България се е увеличило.

В изявлението си по повод възпоменателния ден на Холокоста над ромите Европейската комисия припомня, че е дълг на всеки европеец да се отнася с достойнство и уважение към своите съграждани, особено с най-уязвимите членове на обществото ни. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)