Втори опит на опозицията да свали кабинета "Борисов 3". Ще успее ли

Вотът на недоверие ще бъде подкрепен този път и от ДПС

20.06.2018 | 19:57 Редактор: Василена Василева
Втори опит на опозицията да свали кабинета

Втори опит на опозицията да свали третото правителство на Бойко Борисов. БСП внесоха вот на недоверие, с аргумент – провал в политиката по сигурността. Има ли реален шанс опозицята да свали правителството?

Вотът на недоверие ще бъде подкрепен този път и от ДПС. Гласовете на двете партии обаче няма да бъдат достатъчни. За сваляне на правителтвото трябва да гласуват повече от половинта народни представители. БСП и ДПС имат общо 107 гласа. "Воля" ясно заявиха – няма да подкрепят най-тежкия парламентарен механизъм за отстраняваяване на правителство. 

Шест месеца по-рано БСП опитаха да свалят кабинета "Борисов 3" заради провал в борбата с корупцията. 

Този път темата е "Сигурност". И по точно - битова престъпност, лошо управление в отбранта, пропуски в охранта на затворите и дори телефонните измами. 

ДПС ще подкрепят червените. Но напомниха, че темата за сугурността е трябвало да бъде повдигната още при първия опит за саляне на правителството. 

Гласуването на първия вот на недоверие изправи ГЕРБ на нокти, защото Волен Сидеров заплаши да го подкрепи. 

Пропуски в политиката по сигурността има – признаха лидерите на парламентарните групи в мнозинството.

Вторият опит за сваляне на третото правителство на Бойко Борисов ще бъде гласуван в края на другата седмица. 

Аргументите на опозицията ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на парламента следващия вторник. В края на другата седмица ще стане ясно дали той наистина ше бъде неуспешен опит за сваляне на правителството.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)