Футболна България отбелязва годишнината от рождението на Гунди

Георги Аспарухов загина едва на 28 години, но остана символ за красива игра

04.05.2018 | 19:56 Редактор: Ивайло Николов
Футболна България отбелязва годишнината от рождението на Гунди

Днес се навършват 75 години от рождението на Гунди. Георги Аспарухов изиграва 199 мача с екипа на "Левски", в които отбелязва 125 гола. Едва 28-годишен, на 30 юни 1971 година загива в автомобилна катастрофа заедно със своя съотборник Никола Котков край прохода "Витиня". Оттогава девизът на Гунди - "Бори се винаги за красива и честна победа", се е превърнал в канон, а името Георги Аспарухов - в символ на красивата игра. 

Футболната легенда започва кариерата си в детско-юношеската школа на "Левски". Още 17-годишен централният нападател дебютира за мъжкия отбор, а първия си гол отбелязва на 28 септември 1960 години срещу Ботев Пловдив. Кулминацията на честванията тази вечер е именно домакинската среща на "сините" срещу "канарчетата". 

Двата тима са обвързани и заради факта, че малко повече от година Гунди играе за тима от Пловдив, тъй като отбива военна служба. За "Ботев" Аспарухов отбелязва 25 гола за жълто-черните. 

Част от хората, играли редом с легендарния нападател, няма да бъдат на стадиона, но винаги ще пазят спомена за човека Георги Аспарухов. 

С "Левски" Гунди печели 3 титли на България и 3 купи на страната. През 1965 година Аспарухов е избран за спортист номер 1 и футболист номер 1 на България, печели приза за голмайстор на първенството и заема осмо място в класацията за "Златната топка". В сърцата на феновете заема първото място. 

С националната фланелка пък Гунди изиграва 50 мача и отбелязва 19 гола. Участва на три световни първенства. 

Днес левскарската общност отбелязва 75 години от рождението на своята най-голяма легенда. Тези, които са го гледали, знаят, че са щастливци. Тези, които не са, имат късмета да слушат истории за футболиста и човека Георги Аспарухов.