fallback

Ученици от Велико Търново сготвиха цялото меню от "Титаник"

Храната за първа класа била десетстепенна, а за трета - закусчица

25.04.2018 | 14:22 Автор: Иван Берберов

Ученици от Велико Търново сготвиха менюто от последната вечеря на кораба "Титаник". Младежите проучвали 50 дни ястията, които готвачите приготвили за пътниците в трите класи на кораба. 

Гозбите били представени пред директори от над сто елитни училища. Tочно на 14 април се навършиха 106 години от потъването на "Титаник".

Прочуването на менюто от последната вечеря на кораба "Титаник" отнело месец и половина на учениците от гимназията по туризъм във Велико Търново.

"Менюто е съвсем различно за трите класи. Първа класа са с най-богато меню, те имат десетстепенно меню, на втората класа е съвсем обикновенно меню, а на трета класа са неща, които ние днес ядем на закуска!", обясни ученичката Йорданка Петрова.

Менюто на пътниците в първа класа всъщност било менюто на крал Едуард, което е смятано за връх на френската кухня и струвало 4350 долара.

Учиниците приготвили говеждо филе миньон, кето било част от десетстепенното менюто на първа класа и кифилчики от многолистно тесто, които били сервирани на пътниците във втора класа. 

Покрай прочуването на менюто, учениците открили и някои малко известни факти за "Титаник". Примерно, че последните концерти на бента "Уоус Хартли", преди да се качат на кораба, били в България през зимата на 1912 година.

fallback
Още от Репортажи
fallback