fallback

СО пусна имената на спирките от третия лъч на метрото

НПО-то "Спаси София" веднага съзря проблеми в избора им

18.04.2018 | 12:30 Автор: Иван Берберов

Станаха ясни имената на новите 15 метростанции от третия лъч на столичното метро. Според организацията "Спаси София" някои от тях обаче ще доведат до транспортен хаос, тъй като са неточни и ще объркат гражданите.

Освен с името "Театрална" от организацията "Спаси София" виждат проблем с имената на станциите "Тракия", "Христо Ботев", "Мизия". Предлагат нови.

"Системата от имената няма само утилитарно предназначение, тя не е създадена единствено и само за да е удобна на някои. Именуването на големи обекти - трябва да носи и идеологически смисъл, т.е. те трябва да бъдат свързани със знакови моменти от българската история, да имат образователен и възпитателен характер", подчерта зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Според организацията е нарушен и географският принцип при подбора на имената. Най-голям проблем от "Спаси София" виждат в името на метростанция "Христо Ботев", която ще свързва третия лъч на метрото с втория при вече съществуващата станция "НДК".

Изборът на име за станцията ще се случи през следващата седмица. Дотогава предложенията на Столичната община ще бъдат обсъдени в още две комисии, предаде Благой Цицелков.

fallback
Още от Репортажи
fallback