По морето започнаха да търсят персонал за летния сезон - ще има ли недостиг?

От бранша са категорични, че само за Слънчев бряг ще са необходими 1500 работници

27.03.2018 | 18:35 Редактор: Велислав Филипов
По морето започнаха да търсят персонал за летния сезон - ще има ли недостиг?

Въпреки студеното време, по морето започва подготовката за предстоящия летен сезон. В Бургас отвори най-голямата борса за набиране на персонал за лятото. Обявените места са над 1500, но от брашна са изчислили, че само за Слънчев бряг са нужни 1500 души сезонни работници.

Юлиан е завършил е мениджмънт в Техническия университет във Варна, но решава да се развива в сферата на туризма. Работата в големия ваканционен комплекс в Дюни му се вижда привлекателна. Надява се и на добра заплата. 

Галя е само на 19 години. Завършила е Италианската гимназия в Бургас и си търси работа. Надява се на заплата от над 600 лв.

Квалифицираните работници най-трудно се намират и това са администраторите и аниматорите. 44 работодатели участват в най-голямата борса за набиране на персонал за летния сезон. Заради големия интерес те се надяват тази година да няма дефицит на кадри. 

Работодателите обещават по-високи възнаграждения през този сезон, но заплата от 3000 лв. за готвач все още изглежда мираж. Разбира се, облагодетелствани са кадрите в туризма, защото се осигурява настаняване, хранене и транспорт. Работодателите обаче признават, че и това лято ще вкарват работна ръка от Украйна и Молдова.