fallback

Ветото преодоляно... НЗОК няма да плаща за нови медикаменти

"За" гласуваха ГЕРБ, ОП и "Воля", а против бяха 95 от БСП и ДПС

14.12.2017 | 12:15 Автор: Жанета Нейкова

Мнозинството в парламента преодоля ветото на президента Румен Радев върху бюджета на НЗОК. 

От 221 гласуващи депутати 126 от ГЕРБ, ОП и "Воля" отново гласуваха "За" бюджета, против бяха 95 от БСП и ДПС. 

Без гласовете на "Воля" президентското вето нямаше да бъде преодоляно. 

Партията на Марешки не взе думата по време дискусията. Малко след края ѝ депутатите изпратиха позиция, в която обясниха, че със своето гласуване са предотвратили струването на целия здравен модел и финансовият му колапс. 

С окончателното приемане на бюджета за 2018 г. НЗОК няма да заплаща за нови медикаменти, срещу което остро се противопоставиха не само президентът в мотивите към ветото си, но и опозицията в НС и пациентските организации. 

Мораториумът над нови терапии засяга около 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и други тежки заболявания. Очаква се от него Касата да спести около 25 млн. лева, а управляващите и НЗОК уверяват, че пациентите няма да бъдат ощетени. 

В дебата силно се отличи Стефан Данаилов, който направи много силно емоционално изказване. 

Сутринта преди заседанието група граждани се събраха, за да изразят своето несъгласие с мораториума върху новите лекарства. 

Част от тях дори успяха да влязат и в парламента, където бяха допуснати до балконите на Народното събрание. 

Освен отвън, където протестиращите скандираха "Оставка", те нажежиха напрежението и вътре в залата, когато, след окончателното приема на бюджета за Здравната каса за 2018 г., те се изправиха и започнаха да скандират и от балконите. Това наложи тяхното извеждане навън. 

Въпреки че бюджетът вече е окончателен, протестите няма да спрат, категорични са гражданите. 

Остава въпросът дали все пак парите за здраве няма да бъдат атакувани в Конституционния съд. От опозицията все още обмислят варианта. Омбудсманът Мая Манолова обаче даде подобна заявка. 

fallback
Още от Репортажи
fallback