Екологичната революция: Забраняват колите без катализатори?

Средната възраст на автомобилите в България е 20 години, докато в ЕС управляват возила под 11 години

08.11.2017 | 21:25 Редактор:
Екологичната революция: Забраняват колите без катализатори?
Екологичната революция: Забраняват колите без катализатори?

Екологичната революция в София може да се случи, ако автомобилите без катализатори не се регистрират. За да се случи това Столичната община е напът да финализира сделката за 7 устройства, с които да се проверява отговарят ли автомобилите на екоизискванията. Мярката обаче ще важи само за новозакупените автомобили.

Според Любо Доросиев, който внася коли от 1989 г., това може да постави хората в неудобна ситуация.

"Примерно, вие си купувате кола от Варна, взимате си автомобила, плащате си, придобивате го и идвате в КАТ София и ви казват, че не могат да направят регистрация, защото не отговаря на еконормите – и какво правим след това?", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Според асоциация "Вносители на автомобили“ мярката е крайна и дори противозаконна. От организацията смятат, че автомобилите, които не са в нормите, въобще не трябва да се допускат в страната.

Търговците споделят, че на автомобили свалянето на катализаторите и филтрите се случва и днес, защото в тях има ценни метали, а вече има и технология, която да почиства катализаторите и те да се ползват повторно. От Съюза на българските автомобилисти наблюдават намаляване на автомобилите, които са без пречистващи устройства.

За миналата година у нас са внесени 266 хил. автомобила стара ръка, а новите са 30 хил. По данни на експерти караме автомобили на средна възраст 20 години, докато в Европейския съюз шофьорите управляват возила под 11 години.

Вижте повече във видеото!