Пациенти с мозъчни аневризми на бунт

Хора с опасност за живота са принудени да доплащат десетки хиляди левове за лечение, което здравната каса не покрива изцяло

10.06.2016 | 11:28 Редактор: Милена Енчева
Пациенти с мозъчни аневризми на бунт

В отворено писмо пациенти с мозъчна анервизма разказаха за тяхната борбата за оцеляване и поискаха държавата да вземе отношение по проблемите им. Наталия е една от тях. Преди месеци лекарите й откриват две мозъчни аневризми.

 „След дълго умуване ми казаха – много големи са рисковете , ако те оперираме. Има вариант или да остана парализирана или да умра, защото е на много главна артерия.“ , разказва младата Наталия

 За да оцелее пациентката, трябва да и бъде направена емболизация. Цената на интервенцията обаче е непосилна - 28 хиляди лева.  Жената трябва да събере по-голямата част от сумата сама, тъй като здравната каса покрива до 10 хиляди за подобни заболявания. 

Пред Bulgaria ON AIR д-р Станимир Сираков от столичната болница „Св. Иван Рилски“ разказа, че самото лечение се покрива от клинична пътека от касата, но консумативите използвани за това лечение не се покриват изцяло от здравната каса. Според локализацията и анатомичната структура на аневризмите и това което се изплзват доста по-скъпи консумативи.

С проблеми на родното здравеопазване се сблъсква и Силвия Петрова.  Ражда се с мозъчна малформация , но разбира за нея едва когато е на 7 години. Следват животоспасяващи операции, които и осигуряват спокоен живот през следващите 14 години. Тогава заболяването отново напомяня за себе си.

 „Имам 4 отваряния на глава до 2007-а и после 2012-та след като родих дъщеря ми , получих пореден кръвоизлив и тогава вече докторите казаха, че не могат с отваряне на глава ,  нали не с тези операции , които здравна каса поема , а трябва емоболизация.“, споделя Силвия

 В рамките на няколко години тя претърпява 5 поредни емболизации на стойност над 100 хиляди лева, парите събира трудно – от семейство , приятели и дарители.

В отворено писмо двете жени настояват тяхното лечение да се заплаща изцяло от здравната осигурителна каса. Лекарите също искат начина, по който се финансират подобни интервенции да се промени.

“Тази паталогия е сравнително рядка, няма да имаме повчее от 100 пациента годишно за това лечение, така чес спокойно могат да отпуснат цялата сума за лечението им.” , казва д-р Сираков

Единствено в България и Румъния дофинансирането на подобно интервенции е частично. Във всички други европейски страни пациентите с мозъчни заболявания не доплащат консумативите за лечението си.

Ако искате да помогнете на двете жени , прилагаме дарителски сметки , чрез които може да го направите: 

Наталия Стефкова Гърнева

IBAN: BG77 UNCR 7000 1522 6106 91

BIC: UNCRBGSF

Клон 552 

или с SMS - DMS с текст NATALIA на 17 777

Силвия Петрова 

IBAN: BG05UNCR70001521429460

BIC: UNCRBGSF