fallback

Пространството около "Зона Б5" придоби нов облик!

Добри Бориславов от "Софийски имоти" разказва за новия парк "Възраждане" пред Bulgaria ON AIR

18.04.2016 | 11:02 Автор: Луиза Божинова

За пръв път от три десетилетия насам в София беше открит чисто нов парк! 

Парк "Възраждане" се простира на 52 декара в квартал "Зона Б5" и разполага с детска площадка, малък амфитеатър, много пейки и алеи, както и първия в София сух фонтан. 

"Наричат го "сух фонтан", защото идеята е да няма водосъбирателен съд, а водните струи да се прибират в настилката и да изчезват, което е много хубаво, защото през горещите летни дни децата се забавляват до неузнаваемост", разказва пред Bulgaria ON AIR представителят на "Софийски имоти" Добри Бориславов. По думите му най-хубаво е вечерно време, защото фонтанът свети в различни цветове. 

Амфитеатърът в парка разполага с 90 седящи места. Идеята му е да бъде сцена за различни културни прояви, които могат да бъдат организирани там. 

"Достъпът до обекта е свободен, могат да идват всякакви хора", каза Бориславов.  

В парк "Възраждане" има и много голяма детска площадка, разделена на две групи - за деца до 3 години и за деца до 12-годишна възраст. Чисто новите съоръжения отговарят на всички изисквания.

Що се отнася до паркирането в района, което ще е платено, Добри Бориславов каза, че за реализацията на проекта е трябвало да се осигури финансиране. 

"По-голямата част от финансирането е осигурено от нашето дружество, собственост на "Софийски имоти", но за останалата част трябваше да намерим средства. Ние намерихме средства от фонд "Джесика" с финансиране от Европейската инвестиционна банка. Хората не знаят, че това не е безвъзмездно финансиране, тоест тези средства трябва да се връщат. От фонда имаше изискване ние да изградим в парка обекти, които да носят някаква доходност. Именно тези паркинги са тези обекти", обясни Бориславов. 

В парк "Възраждане" все още има недовършени части. Част от имотите около района все още се обжалват. 

"Това е един терен с отреждане за парк и независимо, че различни фирми имат своите бизнес интереси, а в момента те са още по-големи, защото ние сме инвестирали 6 млн. лв. в това парково пространство и можете да си представите, че те пробват всички възможни варианти, за да направят нещо, но аз вярвам в правосъдието и справедливостта", заключи Добри Бориславов.

 

 

fallback
Още от Репортажи
fallback