Жители на бургаски квартал притеснени: Старо свлачище може да се активизира

Десет месеца след като брега се свлече към морето, нищо не е направено

25.06.2019 | 18:58 Редактор: Зорница Костадинова
Жители на бургаски квартал притеснени: Старо свлачище може да се активизира

Жители на бургаския квартал "Сарафово" се притесняват, че старо свлачище на брега на морето отново ще се активизира при дъждовното време. Десет месеца след като брега се свлече към морето, нищо не е направено, въпреки обещанието на общината. 

Свлачището се активизира през октомври миналата година при пороен дъжд, който наводни квартала. Живеещите тогава алармираха, че ако не се вземат спешни мерки къщите им ще се свлекат в морето. 

Вчера багер разрушава старата отводнителна канавка и на нейно място прави нова - само от пръст.

"Единият ден казват, че ще правят бетонова канавка, на следващия ден казват, че няма да е бетонова канавка, а канавка от земна маса, което няма как да задържи водата, ако дойде. Тя вдига много високо ниво и това цялото нещо ще го свлече и ще го срути обратно надолу", сподели жител на квартала.

Според местните тази канавка няма да реши проблема, а ще го задълбочи. Недоумяват защо не се укрепва и брега.

Кметът се срещна с притеснените жители на квартала и обясни, че от общината са предложили свлачището да бъде укрепено с бетонна стена и бетонен канал, но от Геозащита Варна са отхвърлили проекта. 

"Ще бъдат монтирани репери и при движение на земни маси ще се изисква отново становище за по-задълбочено и по-качествено обработване на тази територия", посочи той.

От общината ще пуснат възражение, а дотогава теренът ще се наблюдава.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК