Стоматолозите алармират: Промените ще засегнат милиони пациенти

Според наредбата зъболекарите няма да могат да вадят зъб или да лекуват пулпит без да имат специализация

21.06.2019 | 13:16 Редактор: Зорница Костадинова
Стоматолозите алармират: Промените ще засегнат милиони пациенти

Протестиращите стоматолози алармираха, че предложените законодателни промени ще засегнат милиони пациенти, които е възможно да останат без лечение. 

Представители на зъболекарите у нас настояват за промени и да се контролират практиките по определени правила. А правилата засягат всички - и зъболекари, и пациенти. 

"Това ще има ефект върху всички, защото проектът, който се предвижда да се приеме, има ефект върху 9 000 зъболекари и 7 000 000 пациенти. И всъщност проблемът е, че много от действията на управителния съвет са незаконосъобразни", твърди д-р Иван Горялов. 

През последните 6 месеца се изготвяли промените, с които се цели по- качествено зъболечение, но промените предизвикаха тревоги у стоматолозите, защото няма да могат да вадят зъб или да лекуват пулпит без да имат специализация. 

"Поради неправилно, според нас, спускане на образец на задание към националните консултанти, този документ не е законосъобразен", допълни д-р Павел Панов. 

След като преди 2 седмици стоматолозите се обявиха срещу текстовете, те бяха променени. Според предложените промени зъболекарите с обща специалност ще могат да извършват само определени дейности, което ще налага да се препращат по 2/3 от пациентите към профилирани специалисти.

Основните опасения са за пациентите в малките населени места.

Беше събрана подписка за изготвяне на нови правила.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК