Румен Радев по време на кръглата маса: Не надхвърлям правомощията си

На срещата присъстваха представители на неправителствени организации и професионалните общности

12.06.2019 | 13:28 Редактор: Бойко Димитров
Румен Радев по време на кръглата маса: Не надхвърлям правомощията си

Далеч съм от мисълта, че надхвърлям своите правомощия. Това обяви президентът Румен Радев по време на кръглата маса, чиято тема бе изборът на нов главен прокурор. На нея присъстваха представители на неправителствени организации, както и на професионалните общности.

Радев също така сподели, че от смелостта и гражданската отговорност на новия прокурор ще зависи и работата му.

"Далеч съм от мисълта, че надхвърлям своите правомощия. Във всички тези консултации се водя единствено от принципа за разделение на властите, но и в никакъв случай не пренебрегвам моите задължения, тъй като аз съм в края на процеса и подписвам укази", каза държавният глава.

В процедурата по назначаване на главен прокурор президентът има финалната дума за издаването на указ за назначаване и според него е изключително важно тя да бъде прозрачна.

Според Асоциацията на прокурорите най-добрият вариант е новият първи обвинител да бъде избран от средите на прокуратурата, т.е. от сега действащите и работещи на терен прокурори.

Името на новия главен прокурор ще стане ясно до края на годината. Мандатът на Сотир Цацаров изтича през януари 2020 г.

Новият прокурор трябва да събере 17 от общо 25 гласа на пленума на ВСС.Президентът може да подпише или откаже да издаде указ за утвърждаване на избора на новия "обвинител №1".

Ако откаже, ВСС може да проведе повторно гласуване, което Радев няма право да отклонява. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев\Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК