fallback

Пациенти алармират: Близо 160 лекарства са изтеглени от българския пазар за година

Сред тях са такива за бебета, онкоболни и други животоспасяващи

06.06.2019 | 17:49 Автор: Ивайло Николов

Близо 160 лекарства са изтеглени от българския пазар само за една година. Сред тях и животоспасяващи. 

За същия период общо 450 лекарства са били потърсени на онлайн платформа за сигнализиране на недостиг на лекарства от пациенти.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства отчитат, че за последните две седмици сигналите са зачестили поради нерегулярен внос и изчерпване на медикаментите, които са в процес на спиране от продажба в България. 

Оказва се, че доставките на най-масовия витамин D за бебета са спрени. Алтернативи има, но се намират рядко. Проблемът с лекарствата обаче е по-сериозен - за 2018 година 158 лекарства са изтеглени от българския пазар по данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Сред тях са и такива за онкоболни. 

В същото време пациенти сигнализират зад над 450 изчезващи лекарства за различни заболявания. Основно заради спрян внос.

Масово, особено в пограничните райони хората търсят нужните им медикаменти в съседни страни, а за да не се стига до тази ситуация от бранша предлагат промяна в законодателството: при недостиг или липса на дадено лекарство в България, но го има в другите европейски страни и то е напълно безопасно, да бъде разрешен паралелният внос.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback