fallback

Напред, науката е слънце: Изкоп на строеж грейна в двора на бургаско школо

Кметът на града е издал заповед за спирането на всякакви работни дейности по обекта

14.05.2019 | 14:10 Автор: Бойко Димитров

Родители на деца от основно училище "Любен Каравелов" в Бургас протестираха срещу строеж на кооперация. Жилищната сграда се строи в двора на школото, точно под прозорците на децата, а оградата е разрушена.

Изкопът на бъдещата 6-етажна кооперация се появява буквално за два дни. Директорът на училището с изненада открива, че строежът препречва аварийния изход на корпуса, където учат най-малките.

"Трябва да има отстояние от 5 метра, а тук вие може да видите, че разстоянието е не повече от 80 сантиметра. Освен това отвесната стена е с височина 6,80 см. Ще препречи достъпа на естествената слънчева светлина", каза председателят на училищното настоятелство Ивайло Беловски.

Строителните действия предизвикват възмущението и на родителите. Учебният корпус е построен през 2017 година с европейски средства.

"Абсурдно е това, което се прави. Първо се разрушава общинска собственост, разрушава се не само оградата, подкопават се основите, това се случва докато децата учат тук", каза един от родителите Анастасия Илева. 

Имотът, в който се строи жилищната кооперация, е реституиран през 2000 година и има влязъл в сила подробен устройствен план, както и разрешение за строеж. След подадения сигнал от училището кметът на Бургас спира работата по обекта. 

Вижте повече в репортажа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 

fallback
Още от Репортажи
fallback