Хиляди вярващи се стекоха в Бачковския манастир заради чудотворната икона

Те се включиха в традиционното литийно шествие до местността Клувията

29.04.2019 | 19:45 Редактор: Зорница Костадинова
Хиляди вярващи се стекоха в Бачковския манастир заради чудотворната икона

Хиляди вярващи се събраха тази сутрин в Бачковския манастир за традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Това е най-старият църковен ритуал у нас, който води началото си отпреди 400 години.

По традиция, на втория ден от Великден, копие на чудотворната икона се изнася от манастира и на ръце се носи до местността Клувията, където според легендата през 17 век е открита от две овчарчета. Легендата разказва, че тя е била скрита високо в скалите по време на турското робство, когато манастирът е бил опожарен. 

"Вярва се, че на втория ден от Великден силата на чудотворната икона е най-голяма. Богомолците изминават 4-километровото разстояние пеша и се надпреварват да участват в носенето на изображението, тъй като смятат, че така ще се прогонят болестите и проблемите си", каза игуменът на Бачковската света обител епископ Сионий. 

Името на иконата е Света Богородица Умиление. Тя е подарена на манастира от грузински монаси през 1311 г. Самото литийно шествие е изографисано на стена в Бачковския манастир през 1846 година.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК