Родители на протест срещу приетата "Национална стратегия за детето"

Според тях в документа се предвижда "пълна власт" от страна на държавата над живота на всяко дете и неговото семейство

22.04.2019 | 16:18 Редактор: Зорница Костадинова
Родители на протест срещу приетата

Родители излязоха на протест пред Министерството на труда и социалната политика. Те се обединяват срещу предложената и приета от Държавната агенция за закрила на детето "Национална стратегия за детето". 

Според тях в документа се предвижда "пълна власт" от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство.

Те смятат също, че чрез стратегията се цели ограничаване на правата на родителите.

"Абсурдните текстове в тази стратегия са доста. На първо място се говори за детска бедност. Не може да става дума за детска бедност, а за родители, които имат по-малки финансови възможности. Други абсурдни неща са делегирането на права на децата, каквито те не могат да имат по граждански процесуалния кодекс. Детето от правно нелегитимен субект не може да се направи на правно легитимен субект, който сам да повдига производства от свое име", посочи Николай Николов от Асоциация на бащите.

Той допълни, че ролята на държавата и отделите за закрила на детето трябва да могат по някакъв начин да предявяват правата на детето от негово име, тъй като на този етап единствено родителите в лично качество могат да го правят.

Освен в София, протести има и в Пловдив, Варна и Стара Загора.

Ето и данни от проучване на общественото мнение за подготвяната Национална стратегия за детето, заради която родителите протестират: 

Една трета от българите все още смятат, че държавата не трябва да се намесва в случаите, когато родители бият децата си или упражняват вербална агресия. 

При случаи на бедност 89% от хората смятат, че трябва да бъде осигурена подкрепа от държавата и едва 8% са на мнение, че държавата трябва да се намесва със санкции. 

Оформя се и една група от теми, по които общественото мнение е силно поляризирано. Сред тях са вербалната агресия, прилагането на телесно наказание, оставяне на детето само преди да навърши 12 години. Ако при вербалната агресия все пак доминира мнението, че държавата трябва да се намесва с подкрепа и едва една четвърт посочват, че трябва да се налагат санкции, то 27 % смятат, че държавата НЕ трябва да се меси. При телесното наказание обаче – мненията са почти изравнени – за това дали държвата да се намесва и по какъв начин. 

Ясно се обособява една група от ситуации, по които мнението, че държавата трябва да се намесва със санкции силно доминира. Това са случаи, при които е налице пряк риск за физическото здраве на детето. В тях влиза и поставянето на задължителните ваксини на децата. Като над 50 % от хората смятат, че държавата трябва да санкционира родителите при отказ. 

Източник: Глобал Метрикс 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК