fallback

Турският КПП "Капъкуле" блокира стотици български ТИР-ове поради неплатени глоби

Властите на пункта изисквали превозвачите да платят всички нарушения, преди да влязат в България

15.04.2019 | 19:12 Автор: Иван Берберов

Стотици български ТИР-ове бяха блокирани на турския граничен пункт "Капъкуле" през последните няколко дни. Причината - турските власти твърдят, че имат неплатени глоби и пътни такси. Българските превозвачи обаче не са съгласни и реагираха остро. 

От 11 април на турския граничен пункт "Капъкуле" беше въведена новата система за събиране на неплатени пътни такси и глоби. Така - през уикенда турските граничари не пускаха нито един шофьор да влезе в България, ако не заплати на място нарушенията си в Турция. 

Единственото, което вижда превозвачът е лист А4, на който пише номера му и парите, които има да плаща. За какво се дължи обаче сумата не се посочва. Всеки може да провери дали дължи нещо в сайта на турската приходна администрация след въвеждане на регистрационния номер на своя автомобил. 

Въпросният сайт обаче е само на турски език. Иначе в южната ни съседка при минаване на червена светлина нарушителите дължат 235 турски лири, или около 70 лв. Неспирането на пешеходна пътека пък струва 488 лири, което е 146 лева. Превишената скорост се санкционира с от 60 до 130 лева, а за говоренето по телефона глобата е 70 лева.

След среща с транспортния министър Росен Желязков турският посланик у нас Хасан Улусой отрече преднамерено задържане на български превозни средства на границата. Посланикът уточни, че размерът на незаплатените ТОЛ-такси и глоби може да се обжалва, но само след плащане.

От понеделник практиката да се задържат коли и ТИР-ове, които не са си платили глобите, е прекратена. Не е ясно обаче кога турските власти ще започнат отново да спират на границата при неплатени глоби и пътни такси. Така че по-добре да спазваме правилата за движение в Турция и да следим дали все пак недължим нещо, предаде Стоян Тричков.

Харесайте ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback