Обвинение за кмета на Чупрене, продал 236 декара общински земи

Многократно са провеждани търгове "на тъмно", участниците в тях били роднини на Ваньо Костин

10.04.2019 | 13:20 Редактор: Тодор Петров
Обвинение за кмета на Чупрене, продал 236 декара общински земи

Обвиниха кмета на село Чупрене за незаконна продажба на 236 декара общински земи. Те се намират в територията на бъдещия ски комплекс "Миджур", чийто строеж предстои. Разследването срещу кмета Ваньо Костин започва миналата година след сигнал на местна жителка, която се опасява, че е злоупотребено с нейна собственост. 

Разследващите се натъкват на множество документи, че близо 10 търга, свързани с общинска земя, са проведени абсолютно на тъмно. За нито един от тях няма съобщение на сайта на общината и в национален ежедневник, нито в местната преса, каквито са изискванията по закон.

Участниците във всички тези търгове са едни и същи - 4 търговски дружества, които са собственост на бащата на кмета, бившата и настоящата му съпруга. Обикновено се представляват от брата на Ваньо Костин и други негови родственици.

Оказва се, че има още 9 търга, които са проведен "на тъмно" в Чупрене. Там купувачът е един единствен и е физическо лице. Там става въпрос за около 400 декара общинска земя. Цената на придобиване е около 100 лева на декар. След като придобива земята физическото лице я ипотекира в банка и земята става нейна собственост.

Разследващите предполагат, че именно това е земята, върху която се готви да бъде изграден ски комплекс "Миджур". Едно от дружествата, което е участвало в търговете, е собственик на кмета, макар под документите да стои подписът на жена му. Той я е уведомил, че ще управлява дружеството, а тя трябва да го представлява по документи.

От Специализираната прокуратура уточниха, че проверяват още кметове в страната, но не назоваха имена.

Гледайте видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК