Рекорден брой от 188 страни се включват в инициативата "Часът на Земята“

У нас за трета поредна година по повода ще има нощно изкачване до Черни връх

30.03.2019 | 18:50 Редактор: Ралица Братанова
Рекорден брой от 188 страни се включват в инициативата

Отбелязваме "Часът на Земята". По традиция стотици държави по целия свят се включват в инициативата за опазване на околната среда. И тази година за един час ще бъдат загасени светлините в редица градове у нас.

Рекорден брой от 188 страни се включват тази година в инициативата "Часът на Земята“. Тя води началото си 2007 година, а целта ѝ е да насочи вниманието към глобалните природни проблеми. 

Част от инициативата е гасенето на светлините и електроуредите за един час от 20:30 до 21:30. 

През целия ден около Народния театър в София имаше и фермерски биопазар, а също и пункт за предаване на стари и неизползваеми електроуреди. 

Една от малките крачки, които всеки може да направи за опазване на природата е, винаги, когато нещо в дома се счупи да бъде поправено, а не изхвърлено на боклука. В краен случай - рециклирано. 

След предаването на ненужните вече вещи, всеки можеше да сдобие с био продукти от малки производители от цялата страна. 

"Този пазар е типичен пример за това как всъщност опазената природа помага за бизнеса. Всъщност грижейки се за природата спомагаме за отглеждането на продукти, от който създаваме екологични храни", отбеляза Константин Христов от WWF България.

Според доклад на WWF природата осигурява всяка година услуги на стойност 125 трилиона долара - чист въздух, храна, вода за пиене, суровини за енергия. А часът без осветление е просто повод да отдадем значимото на Земята. 

За трета поредна година като част от отбелязването на "Часът на Земята" има и нощно изкачване на Черни връх. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК