fallback

Борисов за пакета "Мобилност": Засега успяваме, но е много трудно

Според превозвачите борбата тепърва предстои

27.03.2019 | 13:15 Автор: Ралица Братанова

Председателят на европарламента Антонио Таяни съобщи, че отлага за 1 април гласуването на промените в правилата за дейността на международните превозвачи. 

Темата коментира и премиерът Бойко Борисов. Той се надява, че при следващото гласуване в Европейския парламент всички български евродепутати ще гласуват по пакета "Mобилност".

"Да не се радваме предварително, а да се надяваме, че при следващото гласуване всички евродепутати от България ще гласуват и ще са там. Засега успяваме, но не е даром и е много трудно", заяви Борисов преди началото на правителственото заседание.

Въпреки обрата на събитията, които са в полза на страната ни, български превозвачи протестираха в Страсбург и в София. При превозвачите в Страсбург дойдоха и български евродепутати. 

Протестиращите носеха плакати с надписи "Европейския съюз, не убивай българския транспорт". В София към шествието по централни столични улици се включиха и вносителите на тежкотоварни автомобили, които очакват техният бизнес също да бъде засегнат, ако пакетът "Макрон" влезе в сила. 

"Не е победа, а съвсем малка част от това, което бяхме желали. Това е просто един факт, който трябваше да стане много отдавна", коментира Красимир Лалов пред Bulgaria ON AIR.

Според него борбата за желанията на българските превозвачи тепърва ще продължава.

По думите на евродепутата Андрей Ковачев това е само частнично отлагане на влизането на пакета "Мобилност" в пленарната зала.

"Над една година ние успяваме да отлагаме приемането на този законодателен акт с общите усилия на всички колеги от България, Румъния, Полша, Унгария, Португалия. Нашето мнение е, че не този парламент трябва да го приеме. Оставащите две сесии на парламента няма как да завършат законодателния процес, времето няма да стигне", заяви Ковачев пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази съжаление за това, че трите гласа на български евродепутати, които са липсвали в понеделник, е можело да затворят темата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 

fallback
Още от Репортажи
fallback