fallback

Депутатите върнаха старите правила за преференциалния вот

На евроизборите ще се гласува машинно в 3000 секции из страната

27.03.2019 | 12:56 Автор: Бойко Димитров

Депутатите гласуваха на второ четене промените в Изборния кодекс. До поредното ремонтиране на текстовете в него се стигна след като през февруари прагът за преференциите беше вдигнат драстично, а това предизвика обществено напрежение. 

Народните представители взеха решение да върнат старите правила за преференциалния вот. Така, за да има разместване в листите, е нужно даден кандидат да вземе 7% от гласовете. За евроизборите прагът е 5%.

По време на гласуването пък ДПС и "Обединени патриоти" се скараха, тъй като от Движението за права и свободи поискаха да се спазва Конституцията и да могат да водят своите предизборни кампании на майчиния си език. Според тях фактът, че в момента те могат да се водят само и единствено на български е дискриминационно. Патриотите пък са категорично против подобно нещо.

Междувременно стана ясно, че на евроизборите в 3 хиляди секции из цялата страна ще може да се гласува машинно. На местните избори пък бройката ще е 6 000. Обсъжда се възможността на следващите избори да се гласува изцяло машинно.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от Репортажи
fallback