fallback

Личните лекари скочиха на НАП

Не искат да дават достъп до личните данни на пациентите си

18.03.2019 | 21:25 Автор: Бойко Димитров

Личните лекари се обявиха срещу идеята НАП да имат достъп до медицински данни. От съсловните медицински организации предупреждават, че за нуждите на фискалния контрол данъчните ще могат да преглеждат всички лечения и изследвания, назначени на един пациент. По думите на личните лекари въпросните промени ще нарушат лекарската тайна.

Спорната наредба на НАП за новите касови апарати породи поредно напрежение този път сред медиците. От съсловните организации алармират - ако приходната агенция следи в реално време дали личните лекари издават касов бон, тя получава достъп до медицинските досиета на всички пациенти.

Заместник председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Николай Брънзалов заяви, че част от пациентите са обезпокоени от новата наредба. "Част от пациентите не се обезпокоени от промените, други обаче приемат идеята с крайни резерви", заяви той.

От неправителствения сектор поясняват, че всеки един пациент трябва сам да решава, с кого да споделя информация за медицинското си състояние. От НАП са категорични – агенцията не изисква данни за здравословното състояние на пациентите, като това било обяснено на брашновите организации и разработчиците на медицински софтуер. Лекарите обаче алармират и за други евентуални проблеми, които могат възникнат. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback