Боил Банов: Имаме стратегия за опазването на паметниците на културата

Архитектурните забележителности се рушат заради липса на пари и експерти

07.03.2019 | 13:25 Редактор: Бойко Димитров
Боил Банов: Имаме стратегия за опазването на паметниците на културата

Министерството на културата е изградило специална стратегия за опазване на архитектурните паметници у нас, които се рушат. Това обяви министърът на културата Боил Банов.

Както е известно, Сметната палата изготви специален доклад, според който паметниците се рушат от недофинансиране, липса на експерти и политиката за паметници на културата. Също така не е било прилагано правилото за ипотекирането на къщи, които са обявени за паметници на културата.

Министър Банов заяви, че вече е изготвена стратегия за опазването им. Той обаче бе категоричен, че много трудно могат да бъдат решени проблеми, които датират от над 50 години.

"Не можем да се върнем в действителността на филма "Опасен чар" и да сложим на всеки паметник милиционер. Стратегията е в дигитализацията, в адекватното отношение, в по-високото заплащане на служителите и използването на съвременни методи за опазване на паметниците, както е по цял свят. Нашето желание е да решаваме проблеми, които датират от над 50 години. Не е толкова лесно, но това само ни амбицира повече", каза Банов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК