Борисов пред Столтенберг: България не е троянският кон на Русия в НАТО

Ще продължим да увеличаваме ролята си на стълб на сигурността, заяви Румен Радев

01.03.2019 | 13:15 Редактор: Тодор Петров
Борисов пред Столтенберг: България не е троянският кон на Русия в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на официална визита у нас. Тази сутрин той се срещна с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

2019 година е специално за НАТО и България, тъй като Северноатлантическият алианс навършва 70 години от основаването си, а страната ни отбелязва 15 години от членството си в НАТО.

Тази сутрин Борисов и Столтенберг разговаряха основно за приноса на България в НАТО и за сигурността в региона. Не бе подмината и темата за Русия.

"Трябва да инвестираме в своята сигурност, така че приветстваме това, че България започна да инвестира повече в отбрана. НАТО не иска да има нова Студена война, затова призоваваме Русия да спазва договора за използване на ракети с малък и среден обсег, защото ракетите, с които разполага Русия, трудно могат да бъдат засечени и са в състояние да достигнат европейските градове", заяви Столтенберг.

"Искаме и търсим диалог с Русия. В същото време трябва да сме максимално силни, за да може да сме равностойно и с превес. Не само, че България не е троянският кон на Русия в НАТО, точно обратното. България е от най-дисциплинираните членове на НАТО", коментира Борисов.

Веднага след срещата при премиера, делегацията на генералния секретар на НАТО проведе среща с външния министър Екатерина Захариева и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. 

А самият Йенс Столтенберг се отправи към президентството, където се срещна с държавния глава Румен Радев.

"България е силно ангажирана да продължи да увеличава ролята си на стълб на сигурността на Балканите и в Черноморския регион, като води открита, конструктивна и разумна политика", заяви Радев.

Двудневната визита на Йенс Столтенберг у нас приключва днес. А от България той си тръгва със закичена на ревера мартеница.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК