Разследват Беър Грилс за нарушения в парк "Рила" по време на снимки (Видео)

Умъртвяване на животни, палене на огън, плуване в езеро...

21.02.2019 | 14:37 Редактор: Тодор Петров
Разследват Беър Грилс за нарушения в парк "Рила" по време на снимки (Видео)

Плуване във водния басейн на Каракашево езеро в Рила, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове. Това се вижда на кадри от филм, заради които са съставени актове на българско юридическо лице.

Нарушенията са установени, след като епизодът със заглавие "Планината Рила - България - В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф" е бил изпратен като сигнал на Facebook страницата на МОСВ, съобщиха от ведомството. 

Заснето е например умъртвяване и готвене на жаба, която после двамата опитват. След подаване на сигнала ръководството на парка е направило проверка по случая. Установено е, че филмът е заснет на 25 и 26 юни 2017 г. в парков участък Боровец, на територията на НП "Рила".

Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка от 20 юни 2017 г. във връзка с подадено заявление от българско юридическо лице. Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни – 25 и 26 юни 2017 г. в светлата част на денонощието от 8:00 до 18:30 часа при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк "Рила".

Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения.

За изясняване на обстоятелствата управителят на българското юридическо лице е бил поканен за обяснение и връчване на актове за установяване на административни нарушения.

Директорът на ДНП "Рила" Красимир Андонов го е запознал със същността на извършените нарушения и отговорността, която носи по издадената заповед. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разпоредил проверка по случая, включително за действията на отговорните служители от ДНП "Рила" по време на заснемането на филма.

Снимка: YouTube

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК